admin

Mic ghid de Via Ferrata

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

Maia

Outdoor îți oferă un scurt ghid dacă te pregătești să parcurgi primul tău traseu de Via Ferrata.

Echipamentul de Via Ferrata

Pentru parcurgerea în siguranță a traseelor expuse și a pereților verticali, pe lângă amenajarea traseului cu șufe și trepte, fiecare turist trebuie să poarte un echipament adecvat traseelor de Via Ferrata. Acesta este compus din:

Kit Via Ferrata

Echipament Via Ferrata

  • Ham de alpinism – cu ajutorul căruia te asiguri, împreună cu lonja, de traseu; îți asigură oprirea în cazul unei căderi.
  • Lonja sau Kit-ul de Via Ferrata – cea mai importantă parte a echipamentului – formata din 2 carabine cu siguranță automată, o lonja în forma de Y și mecanism de absorbție a șocurilor. Cu ajutorul celor două carabine te asiguri permanent de șufa metalică a traseului.
  • Casca – te protejează de eventualele căderi de pietre ce pot apărea pe versanții abrupți
  • Mănuși Via Ferrata – special create pentru aceasta activitate, îți protejează mâinile de cablul rece și eventuale așchii, îți oferă aderență.

 

  • Încălțămintea – pentru traseele de Via Ferrata, chiar și pe cele cu un grad redus de dificultate ai nevoie de bocanci cu talpă aderentă și cu o rigiditate mai mare. Cu bocancii cu o talpă moale și flexibilă vei obosi mai repede și în plus poți simți disconfort stând pe treptele de metal. De asemenea un bocanc cu o tăietură mai înaltă este recomandat pentru protecția gleznei.

AVERTISMENT: nu porni niciodată pe un traseu de Via Ferrata fără echipamentul adecvat sau cu unul improvizat.

La Maia Outdoor găsești toate articolele necesare echipamentului de Via Ferrata sau kit-ul complet. Iar dacă îți dorești să testezi pentru început aceasta activitate îți putem închiria echipamentul complet.

Primii pași pe Via Ferrata 

Planifică-ți traseul de Via Ferrata exact ca una din drumețiile montane. Echipează-te corespunzător, pe lângă echipamentul minim necesar și nu te uita să te informezi despre starea vremii. Dacă ești începător asigură-te ca traseul ales este unul pe nivelul tău sau cel mai bine începe cu ceva mai ușor.

IMPORTANT de știut înainte de a porni pe traseu:

  • Via Ferrata presupune porțiuni cu zonă expusă – te afli la o înalțime mare, lipit de peretele de stâncă și cu un gol mare sub tine; astfel de trasee nu se recomandă dacă ai rău de înalțime
  • “Circulația” pe traseele de Via Ferrata se desfășoară într-un singur sens (în majoritatea cazurilor); astfel, înainte de a începe traseul asigură-te ca îl poți finaliza, coborârea este mult mai dificila și în plus îi poți deranja și pe ceilalți
  • Roagă o persoană cu experiență sau ghidul tău să verifice dacă ți-ai montat și ajustat corect echipamentul

Maia Outdoor te așteptă cu echipamentul complet de Via Ferrata, fie că vrei să îl achiziționezi sau să îl închiriezi pentru început dar și cu mai multe impresii despre traseul parcurs.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *