Bulbucul de munte sau bujorul galben

Floarea care oferă eleganţă pajiştilor alpine

Bulbucul de munte sau bujorul galben (trollius europaeus) este o plantă perenă din familia Ranunculacee, îmbogăţind  paleta de culori a florei din Carpaţi, prin galbenul florilor sale, alături de floarea-de-colţ, bujorul românesc, narcisa sălbatică, crinul de pădure, rododendronul, sângele voinicului. Bulbucii de munte sunt protejați de lege si au fost declarați floarea anului în 1995.

Bulbucul de munte

Bulbucul de munte

Descriere
Tulpina înaltă, având între zece şi şaizeci de centimetri, are în vârf o singură floare, foarte rar mai multe, de culoare galben verzui până la galben auriu, cu petale mari care se acoperă una pe alta asemenea bujorului. Frunzele sunt fragmentate în trei sau cinci părţi, zimţate pe margini, iar culoarea lor este de un verde închis. Planta înfloreşte în lunile mai-iulie, bucurând privirile celor ce trec prin poienile sau pajiştile în care se găseşte, floarea ei dând impresia că este mereu îmbobocită, semănând foarte mult cu un trandafir bătut. Bulbucii au un parfum incredibil, puternic, iar aspectul ei deosebit, au adus-o în pragul extincției, fiind trecută pe lista roșie a plantelor pe cale de dispariție ca urmare a arealului foarte restrâns în care crește, al pășunatul intensiv și al culesul nechibzuit.

Habitat natural
Bulbucul de munte îl putem întâlni în zona alpină şi subalpină, în poieni, păşuni, în general în locuri cu multă umezeală. Aceastei plante îi sunt favorabile solurile nisipoase sau argiloase cu un Ph neutru.  Îl poţi găsi în Carpații Orientali în partea de nord a acestora pe culmile sudice ale versanților sau în Bucegi, pe Valea Albă, Valea Jepilor, Piatra Arsă, Valea Cerbului, Peştera Ialomiţei, Coştila, Poiana Stânii Regale,Vârful cu Dor, Furnica. Bulbucii se găsesc foarte rar și în Carpații Meridionali și Apuseni, aproape de zonele de pădure alpină, în pășuni, poieni și în locuri umede și însorite. Bulbucul de munte apare pănă la altitudini de 3000 de metri și este otrăvitor.

Sursa info: http://www.montaniarzi.ro/

Sursa foto: Maia Outdoor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *